Skoči na glavno vsebino
19. 11. 2024

Evropski teden zmanjševanja odpadkov: Stran pa ne bomo metal'!

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je največji in najuglednejši okoljevarstveni projekt v EU na področju ozaveščanja o zmanjševanju količine odpadkov. Projekt spodbuja k trajnostnim ukrepom za preprečevanje in zmanjševanje odpadkov. Letošnja tema naslavlja enega večjih svetovnih izzivov, odpadno hrano.  

 

V državah članicah EU letno nastane približno 59 milijonov ton odpadne hrane, v Sloveniji smo lani zavrgli 165.000 ton hrane.

 

 Vir: SURS

 

Najboljši odpadek je tisti, ki ne nastane.

 

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako lahko poskrbimo, da hrana ne bo končala med odpadki:

  • vnaprej načrtujmo vsakodnevni jedilnik,
  • pred nakupovanjem pripravimo seznam izdelkov, ki jih bomo potrebovali pri pripravi obrokov,
  • ne kupujmo na zalogo in po nepotrebnem,
  • skuhajmo toliko, kot bomo pojedli,
  • preverimo datume na izdelkih in poskrbimo za pravilno shranjevanje,
  • bodimo iznajdljivi in iz ostankov pripravimo obrok,
  • naučimo se koristno uporabiti vse, kar imamo v kuhinji, hladilniku in omarah.

 

Odpadna hrana ni sporna le iz moralnega in socialnega vidika, ima tudi velik vpliv na okolje, saj je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov. Izpusti toplogrednih plinov povzročajo segrevanje ozračja ter s tem podnebne spremembe.

 

Kupujmo premišljeno, skuhajmo toliko, kot bomo pojedli, in ostanke primerno shranimo za jutri. S svojimi dejanji poskrbimo za planet in prispevajmo k boljšemu jutri. 

 

Čisto je lepo.

 

Viri: SURS (Evropski teden zmanjševanja odpadkov) , GOV (Prvi Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani - Stran pa ne bomo metal! | GOV.SI), Ekošola (EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV 2024 (ETZO) – Ekošola

 

 

 

 

 

Vprašajte Kranjsko Sivko:

Strinjam se s pogoji uporabe.
Izpolnite obvezna polja.

Kranjska Sivka

Hvala za vaše vprašanje.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Kranjska Sivka