Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubi hrane in odpadni hrani, ki poziva k razširitvi in okrepitvi prizadevanj vseh deležnikov za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane kot ključnega koraka k trajnostni prehranski prihodnosti za vse. Cilj mednarodnega dne je ozaveščanje o pomembnosti problema in njegovih možnih rešitvah na vseh ravneh – od posameznika do sistemskih sprememb.
V vseh členih verige preskrbe s hrano se še vedno zavržejo velike količine dragocene hrane. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) se je lani zavrglo 168.318 ton hrane ali za dva odstotka več kot leto prej. Prebivalec Slovenije je tako v povprečju zavrgel 79 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane, 44 odstotkov ali 73.600 ton, je nastalo v gospodinjstvih. Prebivalec je tako doma v lanskem letu zavrgel v povprečju 35 kilogramov hrane, pri čemer bi bila užitna še tretjina oziroma 11 kilogramov.
Povprečno slovensko gospodinjstvo vsak teden zavrže nekaj več kot dva kilograma hrane, od tega skoraj kilogram še povsem užitne, je pokazala raziskava o nastajanju odpadne hrane in ravnanju z njo v gospodinjstvih, ki jo je izvedlo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.
Takšna količina pomeni približno dva nepojedena obroka na gospodinjstvo oziroma skoraj en obrok na osebo na mesec. V denarnici se to pozna kot izguba do pet evrov tedensko. Če seštejemo vsa gospodinjstva v Sloveniji, to pomeni, da vsako leto konča v smeteh na tisoče ton hrane in več deset milijonov evrov.
Vsak posameznik lahko prispeva k zmanjšanju odpadne hrane z majhnimi, a pomembnimi koraki:
- Načrtujte nakupe in pripravo obrokov, nakupujte premišljeno in hrano ustrezno shranjujte, da ohranite njeno kakovost in podaljšate rok uporabe.
- Pozorno spremljajte oznake 'porabiti do' na embalaži, zlasti pri hitro pokvarljivih živilih (na primer meso, ribe).
- Prilagodite količine živil pri obrokih, presežke pa ustrezno shranite, delite ali podarite.
- Vključite se v lokalne pobude za zbiranje presežkov hrane in podprite programe za prerazporejanje hrane.
- Kompostirajte ostanke hrane ali raziščite možnosti lokalnega zbiranja bioloških odpadkov.
Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubi hrane in odpadni hrani pozivamo vse deležnike – od proizvajalcev, trgovcev, gostincev do posameznikov – k aktivnemu vključevanju s konkretnimi aktivnostmi pri zmanjševanju izgub hrane in odpadne hrane. Skupaj lahko prispevamo k bolj trajnostni, pravični in odporni prehranski prihodnosti.
Povzeto po: Poziv k skupnemu ukrepanju za trajnostno prehransko prihodnost | GOV.SI in Skoraj en obrok na osebo: Slovenska gospodinjstva tedensko zavržemo več ton hrane | GOV.SI