Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Tako Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« izpostavlja pandemijo COVID-19, ki je pomembno zaznamovala leto 2020 tudi s prehranskega vidika.
To obdobje nas je opomnilo, da je lahko dostop do zdravju koristne in varne hrane otežen, predvsem za revne in ranljive skupine. Za Slovenijo je značilno, da smo v veliki meri odvisni od uvoza hrane, kar povečuje naše tveganje za prehransko varnost. Pri tem želimo opozoriti na evropsko strategijo »Od vil do vilic«, ki opozarja na pomembnost lokalnih prehranskih sistemov, ki omogočajo razvoj in ohranjanje domačega kmetijstva pri zagotavljanju trajnostne oskrbe s hrano.
Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas trenutno vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo lahko vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi, ko bo to težko obdobje za nami. V tem času je prehrana, ki jo načrtujemo v čim večji meri iz kakovostnih, hranljivih in lokalnih živil, še toliko bolj pomembna, zato so na NIJZ oblikovali Prehranske nasvete namenjene posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19, ki bodo odgovorili na številna vprašanj.
Prehrana in zdravje sta tesno povezana. Prehrana je tisti vedenjski dejavnik, ki ga v tem času lahko koristno spremenimo, če doslej ni podpiral našega zdravja. Tudi z omejitvami dostopa do hrane, finančnimi omejitvami ter slabšimi kuharskimi veščinami lahko sestavimo zdrave obroke in se bolj redno prehranjujemo. Prehranskih nasvetih za čas nove virusne bolezni so dosegljivi na povezavi tukaj ali v spodnjem dokumentu. S hrano ravnajmo racionalno – kupujmo živila z daljšim rokom trajanja, zelenjavo in sadje pa v manjših količinah, saj le-ta gnije, kar se posledično odraža v polnih zabojnikih.
Več informacij: Lokalna oskrba s hrano in pozitivni učinki vrtnarjenja dostopno na naslednji povezavi. Prehrana starejših v in po času COVID-19 na naslednji povezavi. Hrane pa ne bomo stran metal.
Prehranski nasveti Priročnik NIJZ
Vir: NIJZ, Evropska komisija, World food day, Car4Climate