Kaj iščete danes?

Zavržena hrana je najdražja

24 feb 2025

Količine vseh vrst odpadkov, tudi bioloških, naraščajo. Povprečno gospodinjstvo letno zavrže hrano v vrednosti štiristo evrov. 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je v letu 2023 v Sloveniji nastalo okoli 165.000 ton odpadne hrane ali za devet odstotkov več kot leto prej. Največ odpadne hrane, skoraj polovica, je nastale v gospodinjstvih. Prebivalec Slovenije je zavrgel povprečno 78 kilogramov hrane, od tega dobro tretjino še užitne.

Odpadki iz leta v leto naraščajo

Količine vseh vrst odpadkov, kljub dobremu osveščanju javnosti in ločevanju, iz leta v leto naraščajo, kar je posledica naraščajoče potrošniške kulture. Izjema niso niti nastale količine bioloških odpadkov. Na območjih, kjer Komunala Kranj izvaja gospodarsko javno službo zbiranja odpadkov, je v povprečju zbranih skoraj 5.000 ton bioloških odpadkov letno, kar je približno 100 kilogramov na prebivalca, to pomeni več kot kilogram tedensko.

Kompostiranje je okolju in denarnici prijazno

S kompostiranjem privarčujemo, krožno gospodarimo, varčujemo z naravnimi viri in prispevamo k zmanjševanju količine odpadkov. Komunala Kranj zato vse, ki imajo možnost, spodbuja h kompostiranju, saj je to najcenejša in okolju najprijaznejša oblika zbiranja bioloških odpadkov. To narekuje tudi državna uredba, ki pravi, da mora povzročitelj odpadkov iz gospodinjstva hišno kompostirati kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odpad v hišnem kompostniku, razen, če te možnosti nima. V tem primeru se je dolžan vključiti v sistem zbiranja bioloških odpadkov, kjer mora izvajalec gospodarske javne službe, v zimskem času te prevzemati vsaj enkrat na tri tedne, poleti pa sicer vsak teden. 

Zavrženih štiristo evrov letno

Po podatkih SURS povprečno gospodinjstvo letno porabi okoli 4.000 evrov za hrano in brezalkoholne pijače, pri čemer približno 10 % vseh odpadkov v gospodinjstvu predstavlja zavržena hrana. To pomeni, da povprečno gospodinjstvo letno zavrže hrano v vrednosti 400 evrov. »Čeprav se količine odpadne hrane in drugih odpadkov še vedno povečujejo, imamo vsi moč, da sprejmemo odgovornost za svoje odločitve. S pametnim nakupovanjem, premišljenim načrtovanjem obrokov, kompostiranjem in osveščanjem drugih lahko pomembno pripomoremo k zmanjšanju količine nastalih odpadkov,« pozivajo v Komunali Kranj.

Avtor: Simon Šubic                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Vir: kranjskenovice-januar2025.pdf
Seznam novic